Werk/Privé Balans

Stresspreventie | Plan als Lady Prosperity

Dus wat is nou precies het probleem dat er kan spelen.

Je zou dan kunnen denken aan bijv:

  • een pandemie zoals Covid-19, met al de maatregelingen waar we aan behoren te houden om onze samenleving zo gezond mogelijk te houden. We beginnen te merken dat mensen er “moe” van worden. Om nog maar over stress en spanningen te zwijgen
  • drukke (gezins)leven en niet toekomen aan je eigen tijd
  • veranderingen van/in het dagelijkse leven (adhoc situaties)
  • hoge werkdruk
  • stress / spanning / zorgen

Dit is maar een kleine greep hoe je overwerkt of in een burn out kan raken. Of misschien herken je dit meer als stress in je leven. Of voel je je down/neerslachtig omdat je alleen maar werkt en niet écht aan dingen toe komt die je plezier of energie geven. Ik heb wat informatie opgezocht om een goede beschrijving van stress te kunnen geven.

Stress

Iedereen ervaart weleens stress, maar wat als het langer aanhoudt, hevig is of je stressklachten ervaart? Ernstige stressklachten dragen bij aan de ontwikkeling van een burn-out, depressie of angststoornis. Dat wil je voor zijn.

Wat is stress?

Bij stress heb je het gevoel dat je niet aan de eisen kan voldoen die aan jou gesteld worden door je omgeving (of door jouzelf). Heb je bijvoorbeeld nog bergen werk te verzetten en komt de deadline steeds dichterbij? Of staat over een uur visite op de stoep en moet je nog beginnen met het huis opruimen? Dit zijn situaties waarin je stress kunt ervaren. Oftewel: de draaglast is groter dan de draagkracht.

Ik las wel eens in een artikel dat succesvolle mensen niet van een to do list werken, maar vanuit hun agenda. In mijn ogen is dat de meest ontspannen manier om je werk gedaan te krijgen. Of dat nou voor je werk is of voor je privé. Werk gedaan krijgen is toch wel iets wat ik graag wil. Het geeft me een gevoel van voldoening dat iets voor elkaar is. En zelfs al het kleine stapjes zijn. Dan zijn het nog steeds kleine stapjes vooruit naar het grote geheel dat je wilt bereiken.

Gezonde en ongezonde stress

Acute stress zorgt ervoor dat je zo goed mogelijk functioneert in een noodsituatie, zoals bij gevaar of een intense inspanning. Je bloeddruk en hartslag stijgen, je ademhaling versnelt en je lichaam maakt adrenaline aan. Als het gevaar geweken is, of je hebt de taak voltooid komt je lichaam weer tot rust en moet je herstellen.
Er zijn ook emotionele situaties waarbij je langdurig stress ervaart en eenzelfde stressreactie ontstaat: scheiding, deadline voor werk of school, werkloos zijn, overlijden van een dierbare. Als de balans tussen stress en herstel niet aanwezig is, dan is de stress ongezond voor je.

Chronische stress

Als je continu het gevoel hebt dat je onder spanning staat, of moet ‘vechten’ of  ‘vluchten’ spreken we van chronische stress. Ook als je niet uit een stresstoestand raakt als het gevaar voorbij is dreigt chronische stress.
Chronische stress heeft een negatieve invloed op hoe jij je voelt. Zo verhoogt door chronische stress de kans op hartritmestoornissen en liggen burn-out, angststoornis en depressie op de loer bij aanhoudende stress.

Plan als Lady Prosperity

Het moment dat ik veel stress ervaar in mijn (dagelijks) leven, kijk ik vaak als eerste naar mijn dagpatroon. Waar gaat mijn tijd en energie naartoe. Wat is het precies dat mij zo gespannen doet leven. Hiermee zie ik vaak dat ik wat minder gestructureerd te werk ben gegaan. Of dat ik momenten mis om te werken aan de dingen die me energie geven en/of blij maken.

De grootste reden voor mijn planning is dat ik vantevoren nadenk over waar mijn tijd aan besteed wordt. Soms kan je als moeder overweldigd worden door een heleboek ad hoc situaties die gebeuren in en om je huis. Dat vergt dan dat je snel schakelt. Met als gevolg dat je van je planning af kan gaan en dat op uitstellen zet. De oplossing hiervoor is om ruimte te plannen, zodat je ook tijd overhoudt voor die onverwachtse dingen.

Als ik aan onverwachte situaties denk, dan denk ik aan bijv. Dat je in de ochtend alles op tijd en netjes doet. En een van de kinderen stoot een beker melk om. En de ander kan zijn schooltas niet vinden. Dit soort dingen kosten tijd. Stel je voor dat je juist voor dit soort dingen 5 extra minuten zou inplannen. Dan scheelt het minder druk in de ochtend om op tijd op school te zijn. Ik stel ook mijn alarm in op 08.10u zodat ik dan herinnerd wordt dat ze vanaf dan hun jas en schoenen moeten aantrekken. Op deze manier voorkom je ook de stress van de tijdsdruk om ergens op tijd te komen.

Uiteraard begint het bij jezelf over hoe je denkt over de druk die je ervaart. Ik hoor vaak vrouwen veel dingen doen, maar te weinig aan hun eigen zorg komen. Zorgen dat je tot rust kan komen van tijd tot tijd. Pauzes nemen zonder schuldgevoel. Maar ook fysiek lekker in je vel zitten, door middel van sporten.

Waarom plannen

De reden dat ik zo op timemanagement zit, komt omdat je zo bewust wordt van je tijdsbesteding. Die bewust ermee omgaan zorgt er ook voor dat je beseft dat jij degene bent die bepaalt hoe je dag eruit komt te zien. Het inplannen van je pauzes om op te laden is enorm belangrijk. Je kan zelf bepalen wanneer jij je blije stoffen in je hersenen gaat aanmaken. Hier kan je meer over lezen in mijn blogpost: Blije chemicaliën in je brein. Maar ook jouw eigen tijd inlassen. Om te werken aan jezelf, jouw dromen, maar ook jouw fysieke welzijn is enorm belangrijk.

Het moment dat je jezelf als belangrijk gaat zien, zul je jouw agenda ook als zo invullen. We werken allemaal aan iets. Maar laten we werken aan een sterke zelf, zodat we het beste kunnen geven aan onze omgeving.

In de bijbel staat er.. Heb je naaste lief, zoals jezelf. Dit heeft een vereiste dat je van jezelf houdt. En van jezelf houden, betekent goed voor jezelf & jouw tijd zorgen.

“Let’s have Prosperity in Life”

LENORA | Lady Prosperity

2 thoughts on “Stresspreventie | Plan als Lady Prosperity

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *