Gezondheid

Leer iets geweldigs over – Blije chemicaliën in je brein

Hallo daar!

Ik was een tijdje uit de lucht. Maar ik mis het schrijven van al mijn gedachten en inzichten op het virtuele papier. Dus hier ben ik weer!

Waar ga ik het over hebben. Nou, ik dacht dat het een leuk moment zou zijn om te praten over de chemicaliën in de hersenen die je blij doen voelen. Mijn Lady Prosperity quote zegt:

“Let’s have Prosperity in Life”

LENORA | Lady Prosperity


Om een ​​Lady Prosperity te zijn. En om welvaart in het leven te hebben. Is dit een geweldige kans om te kijken naar wat jou vreugde en voorspoed geeft in je leven. Omdat vreugde een grote bron van kracht is. Ik vind het belangrijk om dat ook specifiek te vermelden. Maar geluk heeft voor elke persoon een andere betekenis. Sommigen zijn blij met een zonnige dag, anderen vinden het heerlijk om in de stromende regen te zijn. Beide zijn geweldig als dat je gelukkig maakt.


Nu in deze wereldwijde pandemie tijd is het misschien niet altijd gemakkelijk om plezier te beleven aan het ‘altijd’ thuis blijven. Thuis werken, thuis eten, thuis blijven, alles thuis doen. Kan zelfs saai worden.. thuis. En om eerlijk te zijn. Ik vind het erg saai en elke dag is het een nieuwe uitdaging om dingen te doen die me vreugde geven. Om me naar die plek te brengen van – ik heb voorspoed in het leven -.


Dus wat doe je om je humeur te verbeteren? Wist je dat er eenvoudige manieren zijn om je geluksgevoel te verbeteren? Ik las iets over gelukchemicaliën. Dat is wanneer je hersenen deze chemische stoffen in de hersenen afgeven waardoor je jed goed voelt. Meestal denkt men dan aan leuke dingen denken, positief blijven. Maar geluk is als een reis. Het gaat erom de puzzelstukjes te vinden die jouw grote gelukspuzzel compleet maken. Meestal kunnen we het grote geheel nog niet zien. Maar elk stuk dat met een ander is verbonden, kan ons een voorbeeld geven van wat vreugde brengt.

Dus wat zijn de 4 belangrijke blije chemicaliën in het brein. Dat als het eenmaal is vrijgegeven, je goed doet voelen:

  • Dopamine – maakt motivatie, leren en plezier mogelijk.
  • Oxytocine – gevoel van vertrouwen, motiveert u om relaties op te bouwen en te onderhouden
  • Serotonine – Ervaring met sociale kracht of vertrouwen in het accepteren van jezelf
  • Endorfine – een korte euforie om fysieke pijn te maskeren


Wat ik interessant vond in deze reeks gelukkige chemicaliën in de hersenen, was de dopamine

Tekort aan dopamine merk je aan:

  • Uitstelgedrag
  • Negatief zelfbeeld
  • Gebrek aan motivatie of enthousiasme
  • Weinig energie of vermoeidheid
  • Onvermogen om te focussen
  • Angstig voelen
  • Hopeloos voelen
  • Stemmingswisselingen

Hoe je het dopamine gehalte op natuurlijke wijze kunt verhogen:

  • Mediteer regelmatig (verhoogt dopamine met 65%)
  • Maak een dagelijkse takenlijst en langetermijndoelen (elke keer dat je een taak aanvinkt, neemt het toe)
  • Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan L-tyrosine (avocado’s, vis, eieren, kaas, banaan, pompoenpitten)
  • Sport regelmatig (In de vorm die jij het leukst vindt!)
  • Creëer iets zoals schrijven, muziek, kunst. Iets creatiefs!

Er zijn manieren om de andere blije stoffen in de hersenen op natuurlijke wijze te verhogen. Ik zou er later misschien over schrijven. Maar waarom ik voor deze hersenstof Dopamine kies, is omdat dit een van de redenen is waarom ik planning en organisatie erg belangrijk vind in mijn leven.

Good planning and works lead to Prosperity

Proverbs 21:8

Wanneer ik begin op te merken dat ik weinig energie heb of vermoeid ben. Ik weet dat ik langere slaapuren moet nemen. Goed moet kijken naar mijn pauzes & gezond eten. Maar moe zijn kan ook werken als een sneeuwbal die groter wordt als je het niet zelf stopt. Moe zijn kan tot zoveel negatieve dingen leiden. Laten we zeggen dat we die negativiteit niet nodig hebben in ons leven.

Dus om uitstelgedrag te voorkomen, denk ik aan mijn dagelijkse plannen. Ik schrijf ze van tevoren op en doorloop mijn week volgens mijn weekplan. Ik plan mijn posts, mijn tijd om de blogpost te schrijven, ik plan mijn pauze van Netflix en bankhangen. En dat brengt me in mijn creatieve bui. En als ik eenmaal ga .. is alles TOP! Zie dat dopamine stofje werkt hier al. Na het schrijven ben ik van plan er een mooie graphic voor te maken. Zodat ik het op mijn sociale media kan plaatsen. Enz.

Wat er echt gebeurt, is dat je plant wanneer je een gelukkige chemische stof in de hersenen krijgt. En er zijn verschillende manieren om dit te doen. Sommigen gaan er even tussenuit en maken een wandeling. Terwijl anderen misschien meer sportieve types zijn. Maar wat ik in de praktijk heb ervaren, is dat ik me heel gelukkig voel door te schrijven Dus toen ik hoorde over de gelukkige chemicaliën in de hersenen, was het mijn aha! moment. Ik maakte dopamine door de blogposts te maken, creatief te zijn in de foto’s en posts op sociale media. Daarnaast kon ik een taak aanvinken op mijn weekplanning. Het punt hierin is dat je je eigen manier vindt om dingen te doen die die gelukkige hersenchemicaliën verhogen.

Als het niet vanzelfsprekend gaat, moeten we bewust bezig zijn met het vergroten van ons geluk en onze vreugde. Het is een geweldige reis om erachter te komen wat jou gelukkig maakt. Misschien is het een goede sport workout, misschien is het iets creatiefs. Wat het ook voor jou is …

“Let’s have Prosperity in Life”

LENORA | Lady Prosperity

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *