Virtual Assistant Coaching

Creëer zelf je beste humeur | Met de 5 zintuigen het beste uit jezelf halen

Hoe gaat het ermee? Hoe is het met jouw humeur de laatste tijd? Is het nog vol te houden, met de corona maatregelen en de lock down?

Ik kan me zo voorstellen dat het een flinke uitdaging kan zijn soms om je humeur positief en opgewekt te houden in deze tijd. Daarom begon ik er wat dieper over na te denken hoe je dit zelf positief zou kunnen beinvloeden.

We hebben allemaal onze 5 zintuigen: zien, horen, voelen, ruiken en proeven. En deze zintuigen, kunnen van invloed zijn op je humeur. Maar dit kan je zelf ook heel goed positief beïnvloeden.

In het leven hebben we niet de controle over alle dingen die ons overkomen. En zo kom je vast ook wel in de situatie dat het allemaal niet van het leien dakje gaat. Of je hebt ineens te maken met iets als een Corona virus. Of je hebt gewoon een rotdag.. omdat dat ook gewoon kan.

Ik geef deze pandemie als voorbeeld omdat we hier wereldwijd mee te maken hebben. Sommige landen kunnen al weer hun leven oppakken zoals ze het kennen. En wij, in Nederland, moeten onze dagelijkse leven nog invullen met de nodige aanpassingen. Maar het is zonder discussie dat ieder zich wel kan voorstellen dat dit afgelopen jaar wel enig invloed heeft op ons. Dus laten we het eens over de humeur en je gemoedsrust hebben.

De 5 zintuigen uitvergroot:

Zien

Het zien en het waarnemen is zeer belangrijk. Waar kijk jij naar? Ik zou het als voorbeeld zo omschrijven: als ik naar een droevige film kijk. Dan kan mijn humeur ook droevig worden. Het geeft mij dan ook een droevig gevoel. Nu is het wel zo dat ze meestal ervoor zorgen dat er een goed einde aan komt. Maar probeer je eens voor te stellen dat je naar een Netflix serie zit te kijken en hij eindigt niet zo blij als dat je gehoopt had. Ze bestaan echt hoor. Dan is het einde zo teleurstellend. Dat je dat ook direc merkt in je humeur.

Zo brengt het veel kijken naar iets, soms ook een begeerte tot leven. Wanneer je iets moois ziet dat je graag ooit zou willen hebben. Kan het jou motiveren om hard ervoor te werken. Of om te sparen voor dat wat je graag wilt.

Als je elke keer allerlei negatieve dingen gaat kijken op tv. Dan kan dat angst ontwikkelen. Dit is wat het corona virus ook bij veel mensen teweeg gebracht heeft. Als je hier een balans in vind, zal je veel meer rust ervaren. De hele dag alle ontwikkelingen volgen omtrent het corona virus zou mij persoonlijk niet blij maken. Het tegenovergestelde zelfs. Daarom kies ik er van tijd tot tijd ook bewust voor om niet alles meer te volgen. We hebben dus zeker wel grotendeels invloed op wat we zien.

Een opgeruimde omgeving zorgt ook voor rust. Het zien van rommel, kan je bijv. triggeren om nog iets te moeten doen. Het kan afleiden. Maar ook belemmeren in je overzicht en/of ruimte.

Voelen

Denk hierbij aan aanrakingen, knuffels. Wist je dat knuffelen en aanrakingen ook het hormoon oxytocine vrijgeeft dat je blij doet voelen. In mijn blogpost over “Blije chemicalien in je brein” vertel ik hier iets meer over. Oxytocine wordt ook wel het knuffel- of liefdeshormoon genoemd. Misschien is het meer herkenbaar als dat je je rot voelt en iemand geeft je een stevige knuffel. Dan voelt dat direct al wat beter in je humeur.

Er was laatst een heel leuk programma op tv waarin ze een test gingen doen. De eerste test was dat de persoon zijn hand in een bak met ijskoud water moest doen. Dan gingen ze meten hoelang diegene dat zou volhouden. De 2e test was hetzelfde, maar nu hield de partner hun hand vast. Opmerkelijk was dat ze zo veel langer hun hand in de bak met ijskoud water konden houden. Gedeelde last is langer vol te houden. Je zag hier heel duidelijk het effect van de aanraking.

Maar denk ook aan kleding dat lekker zit. Die lekkere warme zachte trui. Zachte kussens of dekentjes waar je je zo fijn bij voelt. Een heerlijke dekbedovertrek. Het kan iets heel kleins zijn. Maar een zachte badhanddoek en een lekkere badmat kan al heel wat aan je gevoel doen. Je zou het kunnen zien als een mini wellness voor jezelf.

Ruiken

Wat zijn de geuren waar jij blij van wordt? Is dat een heerlijk gerecht, een net gebakken taart. Of hou je van de geur van de regen na een mooie zonnige dag. Of hou je van de geur in je net gewassen dekbedovertrek.

Ik heb vroeger nooit echt beseft hoe sterk geuren van invloed kunnen zijn. Tot ik een keer merkte dat ik ongelofelijk geirriteerd kon raken van een bepaalde parfum. En dat terwijl anderen het echt geweldig vonden. Ik kon de geur niet verdragen. Dat zelfde heb ik ook met de geur van wierook. Zo kan de een dat heerlijk vinden in huis. Maar voor mij is dat dus een van de geuren waar ik dus serieus chagrijnig van kan worden.

Maar hoe kan je de waarneming van geur als iets positiefs ervaren. Tegenwoordig heb je van die heerlijke huis parfums. Je kan ze vinden als een spray, maar er zijn ook geurstokjes. Om je huis heerlijk te laten ruiken kan je vele manieren kiezen.

Tips:

  • house parfum
  • aroma diffuser – met je eigen favoriete etherische olie
  • Wasverzachter in een pannetje met water laten koken en de damp zal je huis heerlijk doen ruiken.
  • Geurkaarsen
  • Of de geur van lekker eten. Zo bakken mensen een cake wanneer ze hun huis willen verkopen. Om het aantrekkelijk willen maken voor de mensen die komen bezichtigen. Ik ben opgegroeid met een Indonesische moeder. Waardoor de geur van eten mij het gevoel van thuis geeft.

Horen

Muziek doet enorm veel voor ons humeur. Muziek kan je o.a. blij maken. Maar ook actief als je je workout wilt gaan doen. Zo heeft muziek enorm veel effect op ons gevoel.

Het liedje Happy van Pharell is een favoriet liedje van mijn zoontje. Zo klein als hij was, kon hij niet stil zitten zodra deze op stond. Hij moest gewoon dansen. Dat is de leuke herinnering dat het liedje mij geeft. Dus wanneer ik eraan denk, denk ik aan de blijheid van mijn kind. Plus dat het ook een enorm blij nummer is, waar je bijna niet bij kan stilzitten.

Muziek kan ook rust en een kalmte geven. Kijk maar wat ze doen in welness oorden en beauty salons. Dan hoor je rustgevende muziek zachtje op de achtergrond die je in die stemming van rust brengt. Sommige mensen houden van in slaap vallen bij Ambient sounds, natuurgeluiden. Anderen vinden het heerlijk om met klasieke muziek hun (huis)werk te gaan doen.

Wanneer ik drukte ervaar in huis. Dan zet ik graag wat instrumentale muziek op. Mijn favoriet zal ik hieronder posten. Dit nummer heeft ook een positief effect op mijn kinderen. Ze worden er heel rustig van. Maar deze gebruik ik ook veel om bijv. te schrijven. Het brengt me in een bepaalde rust. Dit helpt mij enorm ook wanneer ik me onrustig voel door negatieve situaties o.i.d. Ik vind het heerlijk om weg te dromen bij dit soort muziek.

Proeven

Oeehh ik denk nu aan allerlei lekkere dingen om te eten en te drinken, bijv. Roti kukus. En misschien ligt het aan mij hoor. Maar lekker eten maakt mij blij. Natuurlijk is dat een persoonlijk dingetje van mijzelf. Maar is het je opgevallen hoe blij kinderen worden van een lekker ijsje. Ok niet alleen kinderen, ik ook!

Stel je deze eens voor. Mensen hebben jou een restaurant aanbevolen. En eindelijk ga je naar dat restaurant. Je besteld een gerecht. En de smaak was werkelijk verschrikkelijk. Hoe zou jouw humeur nu zijn. Zéker nadat je allerlei goede referenties hebt gekregen. Maar de ervaring helemaal niet in de buurt kwam. Smaken verschillen uiteraard. En daarom heeft ieder zijn eigen ervaring bij wat ze waarnemen in de smaak.

Ik hou van mijn koffie in de ochtend. En in de avond kan een grote mok thee met honing mij helemaal rustig en kalm krijgen. Kleine dingen die me laten genieten.

Een voorbeeld van alle 5 zintuigen tegelijk:

Je zit op een warme zomeravond te genieten in je tuin van het zonnetje op je gezicht. Je ruikt de BBQ lucht voorbij komen en op je bord heb je een heerlijke saté liggen, waar je enorm van geniet. Ernaast staat je favoriete zomerdrankje met een verkoelend ijsblokje erin. En je ziet jouw geliefde familie/vrienden genieten van de gezelligheid samen. Zou dat je humeur goed doen. De mijne zeker wel!

En zo kan jij voor jezelf samenstellen & ontdekken wat jou zo blij maakt. En zo jouw eigen humeur hoog houden. We zoeken allemaal de weg om ook de moeilijke en nare tijden door te komen. En er is ook zoveel wat je zelf kan doen. Als jij nog leuke tips hebt om te delen over hoe jij je humeur omhoog houdt. Stuur me een berichtje hieronder, ik hoor ze graag!

“Let’s have Prosperity in Life”

Lenora | Lady Prosperity

3 thoughts on “Creëer zelf je beste humeur | Met de 5 zintuigen het beste uit jezelf halen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *