RECEPT: Roti Kukus | uit de (stoom)pan & de stoomoven
Vroeger toen ik nog klein was, kwamen we vaak bij opa en oma. En dan rook het huis heerlijk, omdat oma een lekkere roti kukus gemaakt voor ons. Ze maakte dat in de mooiste kleurtjes en het was altijd feest. Dat zelfde feestje wil ik natuurlijk ook graag thuis. Nou maakte ik roti kukus altijd in de stoompan, maar heb nu ook ontdekt dat deze heel makkelijk in de stoomoven te maken valt.
Dus hierbij deel ik graag het recept met jullie.
Ingrediënten:
- 150 gr. zelfrijzend bakmeel
- 2 zakjes vanillesuiker
- 150 gr. suiker
- mespuntje zout
- 4 eieren
- Kleurstof: Pandan – groen, cacao – bruin, Roos – roze (bijv. merk Koepoe Koepoe of Jo-La)
Keukengerei :
- Mixer
- Zeef
- Pan met deksel
- Vergiet die op de pan past
- Bakpapier
- Theedoek
- Spatel
Doe de eieren in een kom samen met de basterdsuiker en vanillesuiker, mespunt zout . Klop dit luchtig op, ongeveer 5 minuten.
Zeef de zelfrijzend bakmeel en schep dit er met de spatel voorzichtig doorheen. Zo blijft het mengsel luchtig.
Kleur toevoegen doe je zo:
Als je een beetje van het mengsel in een ander kommetje giet. En daar bijv. een groene (pandan essence) doet bij doet. Dan kan je dat bijv. op de bodem of juist bovenop je cremekleurige mengsel gieten. Wat ook lekker is, is cacao toevoegen. Dan wordt je roti kukus bruin/creme. En als je zo’n mooie marmeren effect wilt hebben dan giet je een beetje kleur in het midden en prik je een satéprikker in het midden en trek je elke keer een lijn of kronkel naar de buitenkant.
Er zijn vele mogelijkheden om de roti kukus te stomen. Je kan de roti kukus maken in een stoompan. Maar er zijn nog meer mogelijkheden om dit te doen. Als je geen stoompan hebt, dan kan je het in een vergiet doen dat in een pan past. Of zoals ik nu doe: in de stoomoven!
Doe het bakpapier netjes in een vergiet. Je zou hem nog kunnen rond knippen en een stuk naar het midden in knippen om hem goed in het vergiet te laten passen. Giet hier het mengsel in.
Stoompan
Zet de pan met water op het vuur. Het water mag niet de vergiet raken als deze erin hangt. Zorg dat het water kookt. Hang de vergiet in de pan. Sluit goed af met de deksel. En om de deksel bind je de theedoek. Nu heerlijk laten stomen 25 a 30 minuten in de pan
Stoomoven
Leg de vergiet in de stoomoven. Stand: 100 graden en stoom je roti kukus met 40min in de stoomoven.
Daarna vergiet uit de pan of stoomoven halen. Voorzichtig! Want het is heet. Een paar minuutjes laten afkoelen. En met het papier eruit halen. Nu kan je hem in stukken snijden. De roti kukus is warm het lekkerst. Vooral met een beetje roomboter.
Selamat makan (eet smakelijk!)
“Let’s have Prosperity in Life”
LENORA | Lady Prosperity
Major thanks for the blog.Really thank you! Want more.