Werk/Privé Balans

Brain dump met de Mindmap | simpele stappen voor het creëren van rust in je hoofd

Brain dump met de Mindmap

MINDMAPPING – simpele stappen voor het creëren van rust in je hoofd

Dus ik lig in bed en denk: “lekker een keer weer vroeg naar bed! Morgen weer fris en fruitig opstaan voor mijn ‘Morning Glory tijd’ en dan gebeurt het.. gewoon wakker liggen terwijl mijn hoofd een heel feest aan het bouwen. Wat is dat nou? Ik heb al die feestgangers toch echt niet uitgenodigd. Denk dan aan: verhaallijnen, ideeën, theorieën, gewoon willekeurige gedachten. Echt van alles gaat er zijn gang. En vooral in dit afgelopen jaar, heb ik heel veel van dit soort feestjes in mijn gedachten gehad. Nét voor het slapen gaan.

En nu weet ik ook van mijzelf, dat ik écht 8 uur slaap nodig heb. En zal ik toch iets moeten doen met al die gedachten. Mijn ideale oplossing daarvoor is:

Een mindmap!

Met mijn pen en papier schrijf ik al die gedachten op in deze geweldige methode. Waarbij ik in één visuele oogopslag meteen orde heb gecreëerd in alles wat omhoog kwam. Daarna kan ik het ook loslaten om vervolgens heerlijk aan die resterende aantal uur nachtrust te beginnen.

Dus wat is dat mindmapping

Mindmapping is een brainstorm houden over alles wat in je gedachten opkomt. Het visueel maken van wat er op dat moment in je opkomt. Dit is wat wikipedia erover te vertellen heeft. https://nl.wikipedia.org/wiki/Mindmap

Toen ik hiermee geïntroduceerd werd, paste ik het nog alleen maar toe op mijn business ideeën. Maar inmiddels heb ik het op zoveel verschillende manieren gebruikt. Dat ik het nog werkelijk leuk & functioneel ben gaan vinden.

Ik zal de methode beschrijven. Je kan dit heel makkelijk met pen en papier doen. Maar er zijn ook mogelijkheden om dit digitaal te doen.

  1. 1. in het midden schrijf je je hoofd onderwerp op
  2. 2. daarna schrijf je eromheen de brainstorm-onderwerpen die daarbij in link staan.
  3. 3. bij die brainstorm-onderwerpen kan je ze uitgebreider uitschrijven. Bijvoorbeeld wat er onder het onderwerp valt.

Het mindmappen is heel goed te gebruiken als je wilt brainstormen over je bedrijf. Maar wat ik zo leuk vind, is dat ik het ook op zoveel manieren ben gaan gebruiken privé. Hier wat voorbeelden:

Mindmapping met kinderen

Ik heb de mindmap toegepast in gesprekken met mijn kids. Gewoon om te kunnen zien wat ze het leukst vinden om te doen. We gingen verder uitwerken wat er voor nodig is om dat leuke te kunnen doen. Als voorbeeldje: ze vinden het leuk om samen naar een pretpark te gaan. Wat is daar voor nodig: geld, tijd, vervoer. Wie wil je meenemen: en dan kwamen er een aantal namen omhoog. En wat nemen we mee: snoepjes, drinken, koekjes, broodjes met … En zo gingen we dat uitschrijven. Het leuke hiervan is dat je een soort moodboard op papier krijgt. Van allerlei dingen die het kind leuk vind. Zo leer je elk kind beter kennen. En ook wat ze als belangrijk zien. Je kan het zien als visueel maken wat er in hun gedachten omgaat.

Mindmappen over dingen die je dwars zitten

Een ander voorbeeld van een mindmap is wanneer ik een conflict ergens over heb. Iets zit me dwars. En ik wil achterhalen wat het precies is wat me zo dwars zit in het voorval. Dan schrijf ik op wat er gebeurd is. Ik noteer de gevoelens erbij. Dan nog de gedachten die ik erbij kreeg. En mijn idee hoe ik het zou kunnen oplossen. Of hoe het anders of beter had gekund. Wat ik anders had kunnen doen. Dit geeft ook echt inzicht over je eigen gedachten, maar ook hoe je een evt. gesprek wilt ingaan met de betreffende persoon bijvoorbeeld.

Mindmappen over je sportdoelen

Ook sportdoelen is een leuke om te mindmappen. Welk doel wil ik bereiken. Wil je aankomen of juist afvallen. Welke oefeningen ga ik daarvoor doen. En hoeveel tijd ga ik eraan besteden. En wanneer ga ik dat doen. En waar ga ik dat doen. Wat voor voedings weekschema ga ik maken <– ook een leuke mindmap tip!

Allemaal gedachten die in een mindmap mooi geordend opgeschreven worden. Die orde geeft weer rust in het hoofd. Er zijn dus vele manieren om een mindmap te gebruiken.

De voordelen die ik heb mogen ontdekken in de mindmap methode:

1. Geeft rust & orde
2. Je hoeft al die gedachten niet meer te onthouden, want het staat nu netjes op papier
3. Geeft overzicht & inzicht
4. Gebruik van beide hersenhelften. Het helpt je om creatief te werk te gaan met je mind.
5. Geeft je een visueel overzicht.

Een geweldige methode om dingen “op een rij” te zetten.

Je kan ook een mindmap op de computer maken. Ik heb een digitale mindmap sjabloon gemaakt.

Deze zit in de Lady Prosperity Planner, te koop in mijn Etsy store. Met een iPad en een Apple pencil kan je hem makkelijk gebruiken om jouw eigen brain dump te doen of te brainstormen over dingen die door je gedachten gaan.

Hier zal ik in de komende tijd meer over vertellen. Om als eerste op de hoogte te blijven, kan je je inschrijven (rechtsboven) voor de Lady Prosperity nieuwsbrief.

“Let’s have Prosperity in Life”

Lady Prosperity

2 thoughts on “Brain dump met de Mindmap | simpele stappen voor het creëren van rust in je hoofd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *